به گزارش قدس آنلاین، از قدیم گفته اند برای سفر کربلا همین که امام حسین (ع) طلبیده باشد کافی است تا دل به دریا بزنید و راهی شوید، هزینه های سفر هم خودش جور می شود. وقتی بدانید چهار میلیون ایرانی مثل شما نیت این سفر را کرده اند احتمالا دلتان بیشتر قرص می شود که کوله بار سفر را زودتر ببندید و به مقصد زیارت مضجع شریف شش گونه آقا عبدالله (ع) حرکت کنید.
پس اگر عزم زیارت کردید و ویزا توی جیبتان است، ما هم هزینه های پیاده روی اربعین که از ۱۰ تا ۲۵ صفر را شامل می شود برایتان برآورد می کنیم تا یک نمای کلی از مجموع هزینه های ناوگان حملونقل جاده ای، ریلی و هوایی داشته باشید.
از جایی که زائران کربلا از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف هستند و تمام خرجهای معمول سفر مثل اقامت و خوردوخوراک نیز کاملا رایگان در اختیار شما قرار میگیرند تنها هزینهای که باید برای پیادهروی اربعین بپردازید، هزینه رفتوآمد است. یعنی هزینه سفر تا مرزهای ایران و هزینه سواریها تا جاده نجف تا کربلا.
اسکان و غذا؛ میهمان موکب ها و مردم کشور همسایه
گفتیم که امسال هم مثل سالهای گذشته موکبهای ایرانی برای اسکان و پذیرایی از شما در عراق برپا میشوند. پس برای غذا و اسکان در اربعین می توانید از موکبها، حسینیه ها، مساجد و مدارس که رایگان هستند، استفاده کنید. این موکب ها در کنار توزیع غذا در سه وعده اصلی، به توزیع میان وهده هم میپردازند.
ساعات سرو غذا در این موکب ها نیز به این شکل است که صبحانه را معمولا از بعد از نماز صبح تا حوالی ساعت 8 توزیع میکنند، ناهار را از ساعت 12 تا حوالیِ ساعت 2 بعدازظهر و شام را از غروب آفتاب تا حدود ساعت 10 شب. این خدمات در روزهای اول تا ۲۵ ماه صفر همزمان با ۲۷ مرداد تا ۲۰ شهریور در طول مسیر کاروان ها برپاست.
در کناراین موکب ها، بسیاری از مردم کشورعراق نیز به رسم همسایگی، از زائران امام حسین(ع) در خانههای خود پذیرایی می کنند که با این اوصاف باید در این حوزه دغدغه نداشته باشید.
برای سفر به عراق و شرکت در پیادهروی اربعین داشتن روادید الزامی نیست و فقط کافی است در سامانه سماح نامنویسی کنید. هزینه دریافت پاسپورت نزدیک به ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان است، اما هزینه دریافت گذرنامه زیارتی ۵۰ هزار تومان میباشد.
همچنین براساس مصوبه مجلس، زائران اربعین از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف هستند. در ضمن شما میتوانید پس از ثبت نام در سامانه سماح،200 دینار عراق را به عنوان ارز مسافرتی اربعین از بانک یا صرافیها خریداری کنید.
تور زمینی و هوایی اربعین از 5 تا 17 میلیون تومان
خوب است بدانید که هزینه سفر عتبات عالیات توسط سازمان حج و زیارت تعیین می شود و در سال 1402 مبلغ تعیین شده برای تورهای زمینی و هوایی کربلا، 4.750.000 تومان تا 17.000.000 تومان است اما این نرخ های مصوب رسمی معمولا در کف بازار کمی متفاوت است و می تواند بسته به شرایط مخصوصا در ایام اربعین تغییر کند. اگر قصد سفر با تور را داشته باشید هزینه تورهای زمینی کربلا از 4.700.000 تومان تا 7 میلیون می باشد.
هزینه تورهای هوایی از 13 تا 17 میلیون تعیین شده است که با توجه به هتل و نوع هواپیما این هزینه ها متغیر خواهد بود. مثلا قیمت بلیط هواپیما از تهران به کربلا با تور، برای هر نفر از 13.200.000 تومان شروع می شود، اما از شهر یزد این مبلغ 14.710.000 و از شهر مشهد 16.570.000 برای هر نفر است.
حالا ببینیم جمع هزینه سفر با اتوبوس، قطار و هوایپما به علاوه هزینه های ایاب و ذهاب در عراق که برای هر سه گزینه تقریبا یکسان است چقدر می شود. اول نرخ مصوب کرایه های طرف عراقی را ملاحظه کنید که به این شکل است: کرایه ون از مرز تا نجف و کربلا ۱۵، تاکسی ۲۰ و اتوبوس ۱۰ دینار، همچنین کرایه اتوبوس از مرز بین المللی مهران تا سامرا ۱۵ دینار و تاکسی ون ۲۰ دینار است. کرایه تاکسی و ون به کاظمین و بغداد هم ۱۵ دینار و اتوبوس نیز ۱۰ دینار است.
پس از رسیدن به نجف و حرم مطهر امام علی (ع) دیگر هزینه ای شامل حال شما نخواهد شد، چون موکب ها محل مناسبی برای تامین غذا و جای خواب شما هستند. از حرم امام علی (ع) باید 200 عمود را طی کنید تا به مسیر پیاده روی اربعین برسید و پس از آن هم 1452 عمود برای رسیدن به بین الحرمین در پیش خواهید داشت. در طول این مسیر همیشه موکب ها حی و حاضر هستند و به صورت شبانه روزی به شما خدمات ارائه خواهند داد.
زیارت با 1.5 میلیون تومان هم مقدور است
حالا سراغ پر طرفدارترین گزینه سفر در اربعین که سفر زمینی است می رویم که بیش از ۹۵ درصد زائران، آن را انتخاب کردهاند. هزینه سفر به یکی از مرزهای تمرچین، خسروی، چذابه، باشماق، شلمچه، مهران و یا خسروی که به عوامل مختلفی مانند شهر مبدا و نوع خودروی شما بستگی دارد.
اگر مسیر را با اتوبوس طی کنید، باید بدانید قیمت بلیت اتوبوس در این مسیر به دلیل خالی بودن یک مسیر، از مقصد تهران بین 400 تا 700 هزار تومان بسته به امکانات خودرو متغیر است و این رقم از مشهد تا مرز از 800 هزارتومان تا یک میلیون 400 هزارتومان نوسان دارد. البته این قیمت با توجه به حجم تقاضا شاید افزایش پیدا کند.
با توجه به نرخ هایی که در بالا ذکر شد، مجموع هزینه رفت و برگشت سفر شما به عراق با اتوبوس و به صورت زمینی در باصرفه ترین حالت 1.5 میلیون تومان و با اتوبوس ها وی آی پی تا 3.5 میلیون تومان خواهد بود.
اما هزینه سفر با قطار چقدر می شود. قیمت بلیت قطار چهار تخته چهارستاره از تهران به خرمشهر ۳۹۰ هزار تومان است که کمتر از نصف قیمت بلیت اتوبوس تهران-خرمشهر است. قطارهای اتوبوسی و ششتخته نیز کمتر خواهد بود. زواری که در ایستگاه راهآهن خرمشهر باشند از آنجا تا نقطه صفر مرزی در شلمچه ۲۴ ساعته به صورت رایگان جابهجا می شوند.
قیمت قطارهایی که وارد خاک عراق می شوند، کلا سه تیپ است ۹۶۰ هزار تومان، یک میلیون و صد هزار تومان و یک میلیون و چهارصد هزار تومان. قیمت قطار تهران کربلا با احتساب واگن اتوبوسی در خاک عراق، ۹۶۰ هزار تومان خواهد بود. برای واگنهای اتوبوسی ویآیپی در بخش عراق، قیمت کل مسیر یکمیلیون و ۱۰۰ هزار تومان برای شما آب می خورد. برای مسیر تهران-کربلا با قطار چهار تخته در خاک عراق، قیمت کل یکمیلیون و ۴۰۰ هزار تومان پیشبینی شده است.
با این اوصاف شما با رقمی بین 2 میلیون تا 2500 خواهد بود. علت ارزان تر شدن هزینه قطار یک سره بودن سفر از ایران تا کربلاست. که البته با توجه زیاد بودن تقاضا تعداد کمی از هموطنان می توانند از این گزینه استفاده کنند.
و در اخر کسانی که قصد سفر با هواپیما را دارند باید بگویم که قیمت بلیت رفت و برگشت پروازهای اربعین هم هشت میلیون تومان است. این زئران با ایاب و ذهاب داخل عراق در مجموع بین 8.700 تا 9 میلیون تومان در این سفر هزینه خواهند کرد.
پوشش هزینه های سفر با وام اربعین
البته بخشی از زائران هم از خودرو شخصی برای سفر زیارتی اربعین استفاده میکنند، بدین ترتیب که تا پایانههای مرزی با خودرو شخصی جابهجا میشوند و سپس با پارک کردن خودرو در پایانههای مرزی، از مرز خارج میشوند. این گروه برای پارک خودروهای خود در پارکینگهای عمومی و شهرداریها 25 هزار تومان در ۲۴ ساعت است. بدون در نظر گرفتن هزینه تعمیرات و سوخت خودرو شخصی، هزینه سفر این گروه که به ایابوذهاب آنها در عراق محدود میشود حدود یک میلیون تومان می شود.
هر چند ما برای شما حساب و کتاب کردیم که یک تخمین کلی از هزینه ها در پیاده روی اربعین داشته باشید ولی اگر نیت زیارت امام حسین (ع) دارید دیگر نیازی به چرتکه انداختن ندارید. در ضمن یاداوری می کنم که شبکه بانکی هم یک وام ۱۰ میلیون تومانی قرض الحسنه برای سفر اربعین در نظر گرفته که فارغ از اینکه پس اندازی داشته یا نداشته باشید، می توانید آن را دریافت کنید. این رقم می تواند کل هزینههای سفر شما را پوشش بدهد و با خیال راهی زیارت شوید. التماس دعا دارم.
نظر شما